sobota, 12 stycznia 2013

Bułeczki otrębowe na śniadanie

BUŁECZKI OTRĘBOWE

Nie ufam sklepowym piekarniom. Po obejrzeniu odcinka "Wiem co jem" sama będę piekła bułki bez karmelu amoniakalnego i amoniakalno-siarczynowego.
WAŻNE! Otręby pszenne mają mniej kalorii, więcej błonnika ale są bardzo obciążające. Może boleć brzuch. Otręby owsiane są idealne i dlatego przeważają w proporcjach.

Przepis prosty, modyfikowalny wg. uznania, zaczerpnięty z diety DUKANa:



8 łyżek otrębów owsianych
4 łyżki otrębów pszennych
2 jajka
1 łyżka proszu do pieczenia
1/2 kostki sera białego
szczypta soli

Ja go modyfikuję tak: 
12 łyżek przygotowanej mieszanki otrębów
2 jajka
250g sera białego chudego
szczypta soli, pieprzu 

Nastawiam piekarnik na 200 st. termoobieg
Miksuję mikserem składniki na gęstą paciaję. 
Na blasze wykładam cztery kupki i formuję kanapeczki takiej grubości żeby dał się je rozkroić.
Bułki w piekarniku raczej nie rosną
Piekę 30-35 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz